Työhaastattelu – Kysymykset, valmistautuminen ja vinkit

1.2.2019
Kirjoittanuttuntoadmin

Työhaastattelu – Kysymykset, valmistautuminen ja vinkit

Työhaastattelu voi jännittää ja hermostuttaa kokenuttakin ammattilaista, mutta hyvin valmistautumalla hermot saa kuriin ja pääset kääntämään tilanteen eduksesi. Hyväksyttyäsi työhaastattelupyynnön valmistautuminen kannattaa aloittaa jo kotona. Tutustu yritykseen ja haettuun työtehtävään huolellisesti. Käy läpi oma työhakemuksesi, siinä esille tuomasi vahvuudet ja taidot ja kertaa vielä CV:si sisältö. Onnea matkaan!

Anna erinomainen ensivaikutelma

Työhaastatteluun on hyvä saapua hyvissä ajoin ja tilanteeseen sopivasti pukeutuen. Antamaasi ensivaikutelmaa voi olla vaikea muuttaa, joten tervehtiminen ja kohtelias käytös, itsensä esitteleminen ja hyvä valmistautuminen haastatteluun ovat ensisijaisen tärkeitä.

Mitä työhaastattelussa kysytään?

Haetusta työtehtävästä riippuen kysymykset voivat olla erittäin yksityiskohtaisia tai vastaavasti erittäin avoimia. Tavanomaisesti haastattelu alkaa kysymyksillä, jotka kartoittavat CV:ssä ja työhakemuksessa mainitsemiasi taitoja, osaamista sekä kokemusta. Näihin on helppo harjoitella vastauksia jo kotona, jotta vastauksesi ovat ytimekkäitä ja selkeitä. On tärkeää, että vaikka vastaus vaatisikin laajempaa kertomusta tai selitystä, vastauksestasi käy selkeästi ilmi tärkeimmät kohdat. Silloin myös haastattelijan on helppo poimia tiedot ylös itselleen, mikä antaa sinusta kuvan selkeänä viestijänä. Ole niin hakemuksessa kuin haastattelussa rehellinen, sillä vaikka onnistuisitkin selvittämään haastattelun ja saamaan työpaikan, jossain vaiheessa osaamattomuus tai valhe tulee esiin.

Vaikeimmat kysymykset

Mitkä sitten ovat vaikeimpia kysymyksiä? Tyypillisesti vaikeuksia tuottavat “Kerro omista heikkouksistasi”- sekä “Kerro itsestäsi” -tyyppiset kysymykset. Tulevalta työntekijältä odotetaan kykyä analysoida niin omia vahvuuksiaan kuin heikkouksiaankin. Kaikilla meillä on heikkouksia, mutta mitä sitten tällaiseen kysymykseen voi vastata ilman, että tuleva työpaikka jää saamatta? Emme suosittele vastaamaan, että nukut aina pommiin, sillä kukapa työnantaja haluaisi tilanteeseen, jossa joutuu pohtimaan, tuleekohan työntekijä tänään ajoissa työvuoroonsa. Sen sijaan heikkous, josta ei ole suoranaista haittaa haettavaan tehtävään, voi olla hyvä vaihtoehto.

Entäpä sitten, miten vastata kerro itsestäsi -kysymykseen? Kysymyksellä ei tarkoiteta, että sinun tulee kertoa kaikki mahdollinen itsestäsi tai luetella ansioluettelosi. Tässä kohdassa voit kertoa omista ominaisuuksistasi, taidoistasi, jotka tekevät sinusta hyvä työntekijän haettavaan tehtävään sekä hyvän persoonan työyhteisössä. Tähän kysymykseen vastaamista on myös hyvä harjoitella etukäteen, sillä vaikka on hyvä, että vastaus ei kuulosta ennalta ulkoa opetellulta, tulee myös tästä vastauksesta käydä pääkohdat helposti esille.

Haastattelun lopuksi

Haastattelun lopussa sinulta yleensä kysytään, onko sinulla kysymyksiä. Tätä varten suunnittele jo etukäteen sinua askarruttavia kysymyksiä esimerkiksi 5 kappaletta. Tämä siitä syystä, että useimpiin kysymyksiin saat jo haastattelun aikana vastauksen, joten sinulla on vielä kysyttävää jäljellä haastattelun lopussa, jolla voit osoittaa kiinnostuksesi tehtävään. Toki kaikkein paras kysymys syvempi jatkokysymys johonkin, josta haastattelun aikana olette jo keskustelleet.
Keskustelun päätteeksi on myös hyvä kysyä, milloin voit odottaa kuulevasi hakuprosessin etenemisestä. Luonnollisesti lopuksi on myös asiallista kiittää haastattelusta.