Mietitkö työpaikan vaihtamista? Huomioi nämä asiat

1.2.2019

Työ ja työkulttuuri muuttuvat koko ajan yhä kiihtyvämmällä tahdilla. Vuosia sitten saattoi hyvinkin olla, että ensimmäinen työpaikka oli se viimeinen, josta täysien työvuosien jälkeen jäätiin eläkkeelle. Etsitpä sitten seuraavaa askelta urapolullasi tai uutta työympäristöä, alanvaihtoa tai uusia haasteita – työpaikan vaihtamisessa kannattaa ottaa muutamia asioita huomioon.

Työpaikan vaihtaminen tutumpaa nuorille

Työpaikan vaihtaminen voi tulla ajankohtaiseksi, kun huomaat, että kaipaat työltäsi jotakin uutta – esimerkiksi uudenlaisia työtehtäviä, jotka eivät ole mahdollisia nykyisen työnantajan palveluksessa. Nuoret ovat tottuneita vaihtelevaan työkulttuuriin työharjoittelun, kesätöiden ja määräaikaisten sopimusten takia. On yhä harvinaisempaa, että ilman useampia määräaikaisia sopimuksia ja alan työkokemusta on mahdollista saada vakituista työpaikkaa. Lisäksi lyhytaikaisten työsuhteiden vuoksi nuorempi sukupolvi sietää mahdollisesti paremmin epävarmuutta työsuhteen jatkuvuudesta sekä työpaikan vaihdon aiheuttamaa stressiä, jolloin uusien haasteiden perään lähteminen on mahdollisesti helpompaa kuin suurille ikäluokille.

Milloin on aika vaihtaa työpaikkaa?

Se, että työ on mielekästä ja motivoivaa, on ensiarvoisen tärkeää niin oman jaksamisen kuin tehokkaan työskentelyn ja uusien asioiden omaksumisen kannalta. Jos työ ei enää tunnu mielekkäältä, haluat tavoitella parempaa ansiotasoa tai haluat ottaa seuraavan askeleen urallasi, voi työpaikan vaihtaminen olla ajankohtaista.
Toisaalta edessäsi saattaa olla toiselle paikkakunnalle muutto esimerkiksi perhesyistä. Nykyisin myös yhä useampi suomalainen suuntaa töiden perässä ulkomaille niin EU-maihin kuin kauemmas ympäri maailmaa. Suomalaiset ovat haluttuja työntekijöitä kielitaitonsa, koulutuksensa sekä osaamisensa vuoksi. Olipa kyseessä vuodesta muutamaan vuoteen kestävä työkomennus tai pysyvä muutto ulkomaille, erilaiseen kulttuuriin ja maahan tutustuminen on aina rikkaus.

Hyppy tuntemattomaan

Uusi työpaikka on aina uusi alku. Vaikka vanha työpaikka tuntuisikin siinä vaiheessa vastenmieliseltä, siltoja ei kannata koskaan polttaa takanaan. Koskaan et tiedä, milloin tarvitset suosituksia, kontakteja ja kenties uutta mahdollisuutta vanhassa yrityksessä. Jokainen työpaikka on arvokas ja kerryttää työkokemusta, työtaitoja ja antaa elannon. Kertoessasi työnantajallesi uudesta työpaikasta voi olla mahdollista, että saatkin uuden mielekkään tarjouksen omalta työnantajaltasi. Huolehdi aina siitä, että suoritat kaikki työtehtäväsi kunnolla loppuun entisessä työpaikassasi ja perehdytät tarvittaessa uuden työntekijän. Muista tarkistaa, että saat korvauksen pitämättömistä lomista joko vapaana tai rahalla korvattuna ja että palkkasi on oikein laskettu ja maksettu.

Muista, että mahdolliset salassapitovelvollisuudet, kilpailuasetelma ja muut vastaavat asiat voivat vaikuttaa uuteen työhösi. Omista sitoutuksista kannattaa kertoa avoimesti, jolloin uudessa työssä voidaan huolehtia, että et ole mukana esimerkiksi projekteissa, jotka saattavat aiheuttaa eturistiriitoja.

Tunto mukana työpolullasi

Itsensä kehittäminen, haastaminen ja uusien asioiden oppiminen pitävät meidät virkeinä ja motivoituneina. Moni kokee turvaa tutussa työympäristössä ja työtehtävissä, mutta pitemmän päälle pienestä itsensä herättelystä ja ravistelusta voi olla meille kaikille hyötyä. Tunto tukee sinua työelämäsi haasteissa ja sivustoltamme löydät konkreettisia neuvoja uuden työpaikan löytämiseen sekä vanhan työsuhteen irtisanomiseen. Niiden avulla saat varmuutta ottaa askel eteenpäin, kun tunnet, että on sen aika.