Etätyö edessä, kuinkas tästä eteenpäin?

2.4.2020

Ympäri maailmaa vallitsee tällä hetkellä hyvinkin poikkeuksellinen tilanne. Olemme yllättävän moni samassa tilanteessa, eli työt ovat pakolla siirtyneet toimistolta koteihin. Niillä aloilla tietenkin, joilla tämä on mahdollista. Osalla tämä on jo täysin normaalia, mutta osa on myös hyvinkin erilaisen tilanteen edessä ja tekevät töitä etänä ensimmäistä kertaa etänä. Satunnaiset etäilyt jaksottavat viikkoa, ja tuovat vaihtelua ja joustavuutta arkeen. Tilanne vaatiikin jo jonkin verran sopeutumista meiltä kaikilta.

Tässä muutamia hyväksi havaittuja vinkkejä etätyöhön.
– Aloita työt siirtymällä työmoodiin.
– Kehitä itsellesi sopivat rutiinit aamua varten. Syömällä aamupalan, pukemalla päivävaatteet päälle ja siirtymällä työpisteellesi saat jo aloitettua päivän ryhdikkäämmin, kuin ottamalla läppärin sänkyyn ja hengailemalla koko päivän pyjamassa.
– Myös pieni aamulenkki piristää päivän starttaamista.
– Jos taloudessasi asuu muita, sopikaa etätyön pelisäännöt
– Muista myös tauot etäpäivän aikana.
– Käy kesken päivän ulkona, jos suinkin on mahdollista.

Vinkkejä videopalavereihin:

Etätyön yleistyessä, myös videoneuvottelut ovat lisääntyneet. Kuten muitakin julkisen puhumisen taitoja, myös videopalaveritaitoja voi ja kannattaakin harjoitella.

Kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin kotona:
– Hyvä valaistus ja hälytön tausta
– Pukeudu siististi ja ammattimaisesti
– Katso kameraan, voit esimerkiksi laittaa pienen tarran web-kamerasi viereen, jota katsot puhuessasi.
– Puhu selkeästi, huomioi myös nonverbaalisen viestinnän merkitys.
– Jos mahdollista, käytä tietokoneen mikrofonin sijaan kuulokkeita, joissa headset-mikrofoni. Näin äänesi on selkeämpi.

Kiinnitä ekstrahuomiota sosiaalisiin suhteisiin

Erityisesti yksinasuville sosiaalinen eristäytyminen voi aiheuttaa vakavaa yksinäisyyden tunnetta.

Työasioihin liittyvän viestinnän lisäksi, kannattaa järjestää etäkahvitaukoja ja -afterworkkeja videoyhteydellä. Älä myöskään unohda huomioida työn ulkopuolisia sosiaalisia suhteitasi. Myös erilaisten onlinepelien ja tietovisojen pelaaminen yhdessä on hauskaa.

Ole luottamuksen arvoinen

Vaikka työskentelisitkin kotona, olet silti työajalla. Kunnioita sitä. Tee sovitut työt ja ole tavoitettavissa työaikana.

Pidä työ ja vapaa-aika erillään

Monesti etätyöpäivän päättyessä vapaa-ajan alku ja työajan loppu ikään kuin limittyvät yhteen. Sitä huomaa jäävänsä koneelle istuskelemaan, vaikka onkin tavallaan jo lopettanut työt, mutta silti vielä silmäilee viimeisiä sähköposteja tai Slack-viestejä.

On kuitenkin parempi tehdä itselleen selväksi, koska on töissä ja koska ei. Toki on tilanteita, jotka vaativat joskus nopeaa reagointia vapaa-ajallakin, mutta näiden tulisi olla poikkeuksia.

Isosti tsemppiä kaikille etätyöläisille – kyllä me tästäkin selvitään.