Aktiivinen työnhaku käynnistymässä, lue vinkit »

1.2.2019
Kirjoittanuttuntoadmin

Kun on ollut pitkään työelämässä, eikä työnhaku ole ollut ajankohtaista pitkään aikaan – voi uuden työn etsiminen ja alkuun pääseminen olla vaikeaa. Kokosimme kuitenkin pienen oppaan, mistä on hyvä lähteä liikenteeseen.

Mitä haluan tehdä tulevaisuudessa?
Ensin on hyvä miettiä ja pojtia, mitä oikeastaan haluaa tehdä työkseen. Tehdäkö samaa työtä, mitä aikaisemminkin vai hypätäkö uudelle alalle? Vinkkejä urasuunnitteluun löydät täältä.

Omia vahvuuksiaan ja osaamistaan kannattaa myös kartoittaa, jos sitä ei ole tullut hetkeen tehtyä. Mitä olen oppinut nykyisessä työssä, olenko käynyt kursseja tai valmennuksia työsuhteeni aikana? Tätä varten on olemassa myös erilaisia työkaluja, kuten esimerkiksi vahvuusmiellekartta tai esimerkiksi tämä harjoitus.

Päivitä CV:si
Ansioluettelo on syytä pitää aina päivitettynä. Jos on jo aikaa siitä, kun olit viimeksi aktiivisessa työnhaussa, kannattaa tarkistaa, miltä CV:si näyttää, ennen kuin lähdet etsimään uutta työpaikkaa. Vinkkejä hyvän CV:n laatimiseen löydät täältä. Myös CV:n ulkoasuun kannattaa kiinnittää huomiota. Lähetä hakemuksesi ja cv:si aina vähintään .pdf muodossa, niin se näyttää rekrytoijallekin siistimmältä.

Tarkista, että cv:ssä nämä asiat ovat kunnossa:
– Työkokemukseen listattu ajantasaiset työpaikat (jos kokemusta on paljon, listaa vain ne relevanteimmat, tarvittaessa jätä pois ja niputa liittymättömiä työkokemuksia yhteen)
– Koulutustiedot ovat ajan tasalla. Listaa myös, jos olet suorittanut jotain alaan liittyviä sertifikaatteja.
– Osaaminen. Oletko saanut edellisen työsi kautta uusia taitoja, esimerkiksi uusia IT-ohjelmia tai projektinhallintataitoja? Lisää ne CV:seesi.
– Ovathan yhteystietosi edelleen samat?
– Päivitä työnhakija- ja someprofiilisi ajan tasalle. Myös profiilikuva kannattaa päivittää samalla.
– Rekrytoijat käyttävät erilaisia CV-pankkeja etsiessään sopivia kandidaatteja. Kun pidät CV:si päivitettynä, profiilisi nousee paremmin esiin hakutuloksissa. Lisää CV:si Monsterin CV-kantaan.

Onhan LinkedIn-profiilisi ajan tasalla? Varmista myös, että “Open to new job opportunities”-valinta on päällä. Näin rekrytoijat voivat löytää profiilisi ja tietävät, että olet kiinnostunut uusista työmahdollisuuksista.

Mistä etsiä työpaikkoja?
Tietoa avoimista työpaikoista saa esimerkiksi avoimia työpaikkoja yhteen kokoavilta sivuilta (esim. Monster tai Mol.fi). Sivustoja kannattaa seurata ja tilata sähköpostiin hakuvahteja oman alan työpaikoista.

Myös sosiaalisessa mediassa ilmoitetaan paljon avoimista työpaikoista. Seuraa oman alasi ammattilais- ja työnhakuryhmiä sekä kiinnostavien yritysten profiilisivuja.

Yritykset julkaisevat avoimet työpaikkansa myös omilla urasivuillaan. Jos työpaikkoja ei juuri sillä hetkellä ole avoinna sinua kiinnostavissa yrityksissä, voit myös itse olla yhteydessä yrityksiin ja kysyä, onko lähiaikoina avautumassa sinulle soveltuvia työpaikkoja tai olisiko heillä tarvetta osaamisellesi.

Muista myös hyödyntää eri palveluiden hakuvahdit, hälytykset ja ilmoitukset – näistä on suuri apu!

Kysyvä ei tieltä eksy.

Muista hyödyntää omat verkostosi. Laita päivitys Facebook, Linkedin, Twitter, Instagram. Hyödynnä myös Whatsapp-ryhmät ja harrastuskanavat. Suurin osa työpaikoista ei koskaan päädy julkiseen hakuun, vaan ne täytetään jotakin muuta kautta, esimerkiksi verkostojen avulla. Eli puskaradion kautta voi löytää myös töitä. Näitä työpaikkoja kutsutaan piilotyöpaikoiksi.

Ammatilliset verkostot koostuvat tyypillisesti ainakin nykyisistä ja entisistä kollegoista, yhteistyökumppaneista ja asiakkaista. Verkostoon voi liittää myös epävirallisemmissa yhteyksissä tavattuja henkilöitä, tai ihmisiä, joita ei olla edes tavattu kasvotusten.

Voit tiedustella kontakteiltasi, tietävätkö he avautuvista työpaikoista tai jos on mahdollista, kannattaa rohkeasti kertoa sosiaalisessa mediassa etsivänsä uutta työtä, sillä apu voi tulla yllättävänkin läheltä.

Rutkasti onnea työnhakuun!